ambachten:

De Weverij:

 

De weverij is een familiebedrijf. Mohammed is inmiddels de derde generatie. Het is gevestigd in een oude caravanserai uit de 14e eeuw in het midden van de oude Medina. De opa van Mohammed is in 1942 begonnen met de weverij, inmiddels werken er 14 mannen, waaronder de vader van Mohammed. De oude houten weefgetouwen zijn door de familie zelf met de hand gemaakt. De kettingdraden worden er handmatig op aangebracht. Eén man is vijf dagen bezig om 92 meter kettingdraad te bevestigen.

De multi color strepen

Mohammed heeft een bijzonder gevoel voor kleur. N.a.v. door mij gemaakte sfeer- en kleurkaarten begint hij met het selecteren van (rest)garens waarvan de kleuren hem aanspreken en die bij de kleurkaart passen. Hiervan maakt hij op zijn gevoel de spoelen, waarbij de breedte van elke streep vastgelegd wordt. Met de spoelen gaat hij weven. het weven van één doek van 3 meter lang duurt ongeveer 1,5 dag. Niet één doek is hetzelfde, daarom is elke doek die bij nooosugar.nl verkocht wordt uniek.

De doeken

De unieke geweven doeken zijn ongeveer 3 meter lang en 1.70 meter breed. Uit de breedte van één doek kunnen vier kussens gehaald worden. Er zijn dus nooit meer dan vier dezelfde kussens verkrijgbaar. De garens die Mohammed gebruikt zijn voornamelijk van katoen of rayon. Rayon heeft een mooie glans en wordt ook wel plantaardige zijde genoemd. Het is afkomstig van de Agave plant. Voor de doeken voor nooosugar.nl worden vooral katoenen (rest)garens gebruikt. Door het gebruik van de restgarens kunnen de strepen onderling in structuur verschillend zijn. Ook de garens kunnen afwisselend enigszins glanzend of mat zijn in één stof. Dit maakt de stoffen juist zo levendig en bijzonder.

 

De 'Beldine' stippenglazen:

 

De traditionele, mond geblazen ‘Beldi’ glazen uit Marokko worden met de hand van een stippen decoratie voorzien door het vrouwencollectief van Atelier Beldine.

Traditie en vernieuwing

Initiatiefneemster van Atelier Beldine is ontwerpster Dorine Herbecq. Ze is van Nederlandse afkomst maar geboren en opgegroeid in Cassablanca en heeft een grote liefde voor traditionele ambachten. Dorine ontdekte dat de fabrikant van de Beldi glazen op het punt stond te sluiten vanwege de concurrentie met China. Ze gaf de glazen een nieuwe aanblik door ze met de hand te laten beschilderen. Mede hierdoor heeft de fabriek weer een nieuwe toekomst gekregen.

Het vrouwencollectief van Atelier Beldine

Begaan met het leven van de vrouwen op het platteland van Marokko was de link snel gelegd. Dorine richtte in 2002 Atelier Beldine op waar ze tien vrouwen begeleidt in het met de hand beschilderen van de glazen. Ze biedt de vrouwen werk buitenshuis, sociale contacten en een eigen inkomen, waardoor de vrouwen een status in de maatschappij verwerven en een bijdrage leveren aan het familie inkomen wat meer dan welkom is. De vrouwen werken 6,5 uur per dag, 5 dagen per week.