ambacht

De wever van de bijzondere gestreepte doeken en kussens is Mohammed.

IMG_2954

De weverijKS.01.57 VS

De weverij is een familiebedrijf. Mohammed is inmiddels de derde generatie. Het is gevestigd in een oude caravanserai uit de 14e eeuw in het midden van de oude Medina. De opa van Mohammed is in 1942 begonnen met de weverij, inmiddels werken er 14 mannen, waaronder de vader van Mohammed. De oude houten weefgetouwen zijn door de familie zelf met de hand gemaakt. De kettingdraden worden er handmatig op aangebracht. Eén man is vijf dagen bezig om 92 meter kettingdraad te bevestigen.

 

 

IMG_7237De strepen

Mohammed heeft een bijzonder gevoel voor kleur. Hij begint met het selecteren van garen waarvan de kleuren hem aanspreken. Hiervan maakt hij op zijn gevoel de spoelen, waarbij de breedte van elke streep vastgelegd wordt. Met de spoelen gaat hij weven. het weven van één doek van 3 meter lang duurt ongeveer 1,5 dag. Niet één doek is hetzelfde, daarom is elke doek die bij nooosugar.nl vekocht wordt uniek.

 

 

 

GD.01.17.99aDe doeken

De geweven doeken zijn ongeveer 3 meter lang en 1.70 meter breed. Uit de breedte van één doek kunnen vier kussens gehaald worden. Er zijn dus nooit meer dan vier dezelfde kussens verkrijgbaar. De garens die Mohammed gebruikt zijn voornamelijk van katoen of rayon.Rayon heeft een mooie glans en wordt ook wel plantaardige zijde genoemd. Het is afkomstig van de Agave plant. Voor de doeken voor nooosugar.nl wordt vooral katoen gebruikt.

Lalla Mika tas grijs klein formaatlallamika tas klein bruin 2,5 x 2,5

 

De bijzondere gebreide tassen zijn ontworpen door de Franse ontwerpster Domino Leserre en gebreid door de vrouwen van Lalla Mika.

domino portret foto voor EtienneDe ontwerpster

Domino Leserre studeerde aan de bekende mode academie Cours Brecot in Parijs en begon haar carrière in 1969 als ontwerpster bij het bekende Franse modehuis Dorothee Bis. Sindsdien is ze altijd als ontwerpster blijven werken en reisde hiervoor de hele wereld rond tot ze in 2000 Lalla Mika oprichte en zich definitief in Marokko vestigde.

 

Lalla Mika

Tijdens haar vakanties in Marokko stoorde Domino zich aan de plastic zakjes die ze overal in de natuur rond zag zwerven, hangend in de bomen, in de cactussen en op het strand. Ze begon de tasjes te verzamelen en creatief als ze is begon ze ermee te breien en maakte er kleden van voor in haar vakantiehuis. Al snel besloot ze de kleden in Marokko te laten produceren door de vrouwen van het platteland. Ze vestigde zich in Marrakesh en opende haar atelier. Zo werd in 2000 het merk Lalla Mika geboren, wat Madame Plastic betekent. Inmiddels werken er 20 vrouwen in het atelier.

 

foto vrouwen lalla mika 3 voor Etienne_2

shapeimage_2-1

 

 

Het vrouwencollectief

De vrouwen zijn graag in het atelier. Ze genieten ervan om samen thee te drinken en alles met elkaar te bespreken. Het geld wat ze verdienen is zeer welkom in het gezin en bovendien levert het werk de vrouwen een status in de maatschappij. De vrouwen werken hard, het breien en haken is heel intensief, een grote tas breien duurt gemiddeld drie dagen voor één vrouw.

 

foto vrouwen lalla mika 2 voor etienne

Hergebruikte tasjes

De plastic tasjes waarmee gebreid wordt, komen overal vandaan. Familie, vrienden en kennissen van Domino in Marokko en Frankrijk verzamelen de tasjes. Ze moeten schoon en heel zijn en komen vaak van de supermarkt of lokale winkeltjes, meestal zwart van kleur omdat de Marokkanen niet graag laten zien wat ze in hun tasje hebben zitten. Andere kleuren zijn moeilijker verkrijgbaar. De gebreide tassen worden in het buitenland o.a. verkocht in bekende modehuizen zoals Comme des Garcons en Sonia Rykiel en in de woonwinkel caravanne in Parijs. In Nederland worden ze alleen via nooosugar.nl verkocht.

De traditionele, mond geblazen ‘Beldi’ glazen uit Marokko worden met de hand van een stippen decoratie voorzien door het vrouwencollectief van Atelier Beldine.

shapeimage_2

Traditie en vernieuwing

Initiatiefneemster van Atelier Beldine is ontwerpster Dorine Herbecq. Ze is van Nederlandse afkomst maar geboren en opgegroeid in Cassablanca en heeft een grote liefde voor traditionele ambachten. Dorine ontdekte dat de fabrikant van de Beldi glazen op het punt stond te sluiten vanwege de concurrentie met China. Ze gaf de glazen een nieuwe aanblik door ze met de hand te laten beschilderen. Mede hierdoor heeft de fabriek weer een nieuwe toekomst gekregen.

 

 

 

 

 

shapeimage_3

Het vrouwencollectief van Atelier Beldine

Begaan met het leven van de vrouwen op het platteland van Marokko was de link snel gelegd. Dorine richtte zes jaar geleden Atelier Beldine op waar ze tien vrouwen begeleidt in het met de hand beschilderen van de glazen. Ze biedt de vrouwen werk buitenshuis, sociale contacten en een eigen inkomen, waardoor de vrouwen een status in de maatschappij verwerven en een bijdrage leveren aan het familie inkomen wat meer dan welkom is. De vrouwen werken 6,5 uur per dag, 5 dagen per week.

 

 

beeld beldne-bonnita 2 kopie

De decoraties

De vrouwen schilderen de witte of zwarte stippen met de hand op het glas en egaliseren de penseelstreken met een sponsje, waarna de glazen worden gebakken. Dan worden de gouden stipjes aangebracht en gaan de glazen voor de tweede keer de oven in. Dorine heeft de stippenglazen exclusief voor nooosugar.nl ontworpen.